Rem’s Row 2.0 – Het Laatste Nieuws, Hulpmiddelen.

Home/Nieuwsoverzicht/Rem’s Row 2.0 – Het Laatste Nieuws, Hulpmiddelen.

Rem’s Row 2.0 – Het Laatste Nieuws, Hulpmiddelen.

Rem’s Row 2.0 – Het Laatste Nieuws, Hulpmiddelen.

Tank #14 zit lekker vol, de thermometer staat op 18,2 graden: alles onder controle.Fijn, maar voor mij, als emotioneel betrokken amateur wijnmaker, is dit een wat frustrerende fase. Heel veel meer dan van boven door het luik op de vruchtenmassa neerkijken valt er voor mij niet te doen. Zo krijg ik nooit paarse handen.Toch is er de eerste dag al van alles met de druiven gebeurd. Dingen die wijnmakers je zelden spontaan zullen vertellen. Dingen die een aangename wijn opleveren, volstrekt legaal en geaccepteerd zijn, maar niet op het etiket staan. Wijnmaakster Corlea en ik hebben wat ingrediënten toegevoegd. Of eigenlijk: hulpmiddelen. 

Een lastig onderwerp, vind ik. Want wijnmakers, marketeers én wijnliefhebbers houden met z’n allen het romantische idee in stand dat wijn een spontaan natuurprodukt is. Je staat erbij, kijkt ernaar en de wijn maakt zichzelf.

Dat is niet zo. Of beter: het is niet de norm.

 

We weten dat foto’s worden gefotoshopt, ‘Titanic’ in een groot zwembad is opgenomen, het leven van een deel van de mensheid in een KI-kliniek is begonnen, en de Hema volhangt met figuurcorrigerend ondergoed.

Ja, we willen allemaal ‘puur’, ‘eerlijk’, ‘echt’, ‘natuurlijk’ en ‘authentiek’, maar bovenal willen we meestal een net mooiere versie van de werkelijkheid.

 

In de eerste fase, waarin de blakende druiven zijn veranderd in een dikke sapdrab, heb ik op advies van Corlea het volgende toegevoegd:

– voeding voor de gistcellen, ‘to make them happy’

– enzymen die de kleur verstevigen en een goed ‘mondgevoel’ geven

– wijnsteenzuur, dat de pH-waarde naar beneden haalt, wat betekent dat je in een later stadium minder sulfiet hoeft te gebruiken.

 

There you have it.

 

Iedere wijnmaker die van wijn wil leven, maakt dit soort afwegingen. Moderne wijndrinkers zijn gewend aan technisch goed gemaakte, toegankelijke wijnen. Romantiek is leuk, kwaliteit is belangrijker.

Ik ben het aan jullie, investeerders, verschuldigd volgend jaar een wijn af te leveren die jullie met plezier openmaken en delen met mensen die je lief zijn. Ik zou het mezelf nooit vergeven als ik kwam aanzetten met een slome, muffe, bruine wijn die zo snel mogelijk wordt vergeten.

 

Tegelijkertijd is dit de reden dat ik gefascineerd ben door de wereldwijde vin naturel-beweging, waarbij makers juist dit soort hulpmiddelen overboord gooien. Misschien kan het wél.

 

Een ding wil ik niet: gist toevoegen. Ik vind het tegenstrijdig om de smaak van een wijn die van zo’n specifieke plek komt, met industriële gist meteen een slinger te geven. Dat is Corlea met me eens. En dus houden we de boel in de gaten en hopen we dat de gistcellen (mét die voeding) zelf in actie komen.

Ik houd jullie op de hoogte.

 

Verder nog persoonlijk nieuws: ik ben verhuisd naar een too cute to be true-huisje midden in de Bosman-wijngaard. De ‘cottage’ noemen ze het hier, een understatement voor een huis dat op z’n zachtst gezegd ruim is voor mij alleen.

 

Dit ‘kleine huis op de prairie’ is oud, met een enorme haard waar ongetwijfeld generaties lang op is gekookt, en heeft een sfeer waar IKEA-ontwerpers altijd van zullen blijven dromen: rustiek, boers, onverwoestbaar.

 

Het heeft twee dingen die zo lang ik me kan herinneren op mijn verlanglijstje hebben gestaan: een veranda met wijnranken, en een buitendouche.

 

Oh, en nog iets: uitzicht op – de wakkere nieuwsbrieflezer had het meteen al gezien – Rem’s Row in het Haasland-veld.

 

 

hartelijke groet van Remke

 

voor meer foto’s en berichten, kijk ook op: https://www.facebook.com/remsrow

Meer info over de wijnen van Bosman.

About the Author: