Gelezen in Perswijn

Home/Nieuwsoverzicht/Gelezen in Perswijn

Gelezen in Perswijn

 

De jonge Christoph Wachter (1988) mag met recht een rising star genoemd worden. Hij is de begeesterde wijnmaker van het Oostenrijkse Weingut Wachter-Wiesler, een drie generaties oud familiedomein in Deutsch-Schützen. Hoewel het domein dus relatief jong is, gaan de wortels veel verder terug dan drie generaties: zowel de familie Wachter als de familie Wiesler kende reeds een lange traditie van wijnbouw, met een focus op klassieke Blaufränkisch van de Eisenberg. Het domein (12,5 ha) is gelegen in de wijnregio Südburgenland, een kleine subregio (500 ha wijngaarden) in het zuiden van het veel grotere Burgenland in het zuid-oosten van Oostenrijk, aan de Hongaarse grens. De topwijnen zijn afkomstig van de hellingen van de Eisenberg, misschien wel Oostenrijks beste terroir voor Blaufränkisch, dat sinds enkele jaren is bekroond met de DAC-status. Hoewel Wachter-Wiesler ook wat Zweigelt en kleine perceeltjes Merlot, Cabernet, Welschriesling en Weißburgunder heeft staan, is het paradepaardje van het domein zonder meer Blaufränkisch, na Zweigelt de meest aangeplante rode druif van Oostenrijk. Deze druif wordt gekenmerkt door aroma’s van donker fruit en kruidigheid, frisheid, milde tannines en een elegante structuur. De combinatie van zuren en structuur geeft de wijnen van Blaufränkisch een niet te onderschatten bewaarpotentieel. In combinatie met de ijzerrijke bodem van Südburgenland geeft ze elegante, frisse wijnen met intens fruitige aroma’s, complexe minerale expressie, focus en finesse. Het is dan ook niet voor niets dat Christoph de Blaufränkisch betitelt als ‘de koningin van de Eisenberg’.De druiven voor de Südburgenland Blaufränkisch, de levendige, frisse basiswijn van het domein, komen van relatief jonge stokken die aangeplant staan in Deutsch Schützen, Eisenberg en Hannersberg. De wijn wordt vergist op staal en rijpt vervolgens 10 maanden op groot hout en inox.

Neem eens een kijkje bij onze Oostenrijkse wijnen

Mooi artikel in perswijn over de Oostenrijkse wijnen lees het hele artikel. 

About the Author: