Nieuw binnen gekomen!

Ten westen van de beroemde appellatie Sancerre, net onder Parijs, ligt de veel kleinere, maar zeker niet minder interessante appellatie Menetou-Salon. Evenals in Sancerre, wordt ook hier een frisse stijl Loire geproduceerd van Sauvignon Blanc (voor wit) en van Pinot Noir (voor rood en rosé). Verder mag men zich in de beste wijngaarden van Menetou-Salon, net als in Sancerre, Chablis en Champagne, beroemen op de fameuze kalkhoudende Kimmeridge klei, die delicate, minerale wijnen geeft. En omdat Menetou-Salon niet zo beroemd is als z’n buurman Sancerre, is de prijs-kwaliteit verhouding ook nog eens zeer interessant.

In het hart van deze streek bevindt zich Domaine Philippe Gilbert. Dit eeuwenoude familiedomein – de oprichting was in 1768 – staat vandaag de dag onder leiding van Philippe Gilbert, die in 1998, na een carrière als toneelschrijver, het roer van zijn vader overnam. Hoewel de Gilberts altijd al flink aan de weg getimmerd hebben – zo was de opa van Philippe één van de oprichters van de AOC Menetou-Salon in 1959 – is het onder Philippes leiding dat het domein een enorme sprong in kwaliteit heeft gemaakt. In 2005 nam Philippe de oenoloog Jean-Philippe Louis in de arm, en samen converteerden ze het domein in eerste instantie naar een biologische en vervolgens, in 2007, naar biologisch-dynamische wijnbouw. De wijngaarden (27 hectare in totaal, waarvan 15 beplant met Pinot Noir, 12 met Sauvignon Blanc) liggen verspreid door de appellatie, in de betere zones rondom de dorpjes Vignoux, Parassy en Morogues.

Het domein, dat zich typiciteit en terroirexpressie tot doel stelt, maakt twee typen wijn: La cuvée domaine (in wit, rood en rosé), en Les Renardières (in wit en rood). De eerste is de traditionele cuvée die zich laat kenmerken door fraîcheur en balans, de tweede is de hogere cuvée afkomstig van oude stokken en wordt gekenmerkt door rijkdom en complexiteit. Wij bieden u de traditionele cuvée in rood aan, en Les Renardières in wit en rood. De 2014 rouge is een prachtige, verfijnde pinot noir met floraal parfum en een tikje stal. Les Renardières 2015 tot slot, komt uit de Clos des Treilles (een wijngaard in het beste deel van Parassy). Deze rijke en gelaagde wijn doet het geweldig bij de foie gras, tarbot of kreeft, maar misstaat ook zeker niet in uw kelder. Meer wijnen.