Wachter-Wiesler in NRC.nl koken door Harold Hamersma.

Home/Nieuwsoverzicht/Wachter-Wiesler in NRC.nl koken door Harold Hamersma.

Wachter-Wiesler in NRC.nl koken door Harold Hamersma.

NRC.nl>koken, Harold Hamersma, 29 mei 2014

Voor NRC Handelsblad bezocht ik in 2013 Oostenrijk. En nu eens niet om het wit van het land wat nader te onderzoeken, maar om rood te toetsen. En zoals bij wit de autochtone Grüner Veltliner de troef is, geldt ook wat rood betreft het motto ‘eigen druiven eerst’.Weliswaar staat er wel wat cabernet sauvignon, merlot en pinot noir aangeplant, maar zweigelt, blaufränkisch en sankt laurent maken wat mij betreft het onderscheid.

 

Tijdens mijn reis viel het mij op dat er inmiddels zelfs al weer een nieuwe lichting wijnmakers doende is. Zoals in Mittelburgenland waar Christoph Wachter, destijds vierentwintig jaar pas, al bezig was aan zijn vijfde oogst op Weingut Wachter-Wiesler.

 

Wachter deed ervaring op buiten de landgrenzen in Portugal en Zuid-Afrika en maakt er met blaufränkisch zeer precies rood. Frisser, fijner, mineraler en krokanter dan te doen gebruikelijk is in Mittelburgenland.

 

Wachter heeft er een verklaring voor. Het is niet louter te danken aan het terroir van zijn wijngaarden op de Eisenberg, de beste locatie voor blaufränkisch. Waar zijn vader de hulp inriep van nieuwe barriques (225 liter eikenhouten vaten) zet hij voor de druif juist veel grotere, gebruikte vaten in. ‘Ik zoek de expressie van wijn niet van eiken’,  verklaart hij droog. Bovendien blijkt Wachter een kind van deze tijd.  Hij heeft ook helder voor ogen hoe zijn wijn te vermarkten.

 

Zo liet hij zijn etiketten ontwerpen door Alessandri Design, een toonaangevend vormgevingsbureau, en ontwikkelde hij vanwege de te verwachten groei in wijntoerisme de Wohnothek, een tiental onder moderne architectuur gebouwde houten vakantiehuizen in de wijngaard. Destijds schreef ik: ‘Opvallend is dat ondanks al die inspanningen Nederland nog niet op zijn exportlijst staat.’

 

Maar kijk aan, de firma Noordman heeft het artikel gelezen. Of is Christoph zelf tegen het lijf gelopen, wellicht op hem gewezen door het artikel in het blad Der Feinschmecker die hem tot ‘Newcomer des Jahres 2014’ uitriep. Hoe dan ook: ziehier Wachter Wiesler 2012 Béla-Jóska ( € 15,70). Verfijnd, rins kersenrood. Elegant, beschaafd en buitengewoon precies gemaakt.  En als u daar door gegrepen wordt, probeer dan ook zijn andere drie wijnen eens. Zelfs zijn kostbare Eisenberg Alte Reben 2011 is zijn bijna vijftig euro helemaal waard. Fris-bramig en pruimig, met sappige zachtzure kersen, peper en laurier. Plus een Heintje Davids-afdronk: eentje die maar geen afscheid kan nemen.

 

Meer info over de wijnen.

About the Author: