Castillo Perelada is ook aanwezig op de proeverij 11 april

Home/Nieuwsoverzicht/Castillo Perelada is ook aanwezig op de proeverij 11 april

Castillo Perelada is ook aanwezig op de proeverij 11 april

Proeverijafb

In het dorpje Peralada in Catalunya (Noordoost-Spanje) kocht Miguel Mateu, oud-burgemeester van Barcelona en fervent kunst- cultuurliefhebber, in 1923 Castillo Perelada. Niet alleen werd dit Middeleeuwse kasteel Miguels persoonlijke culturele centrum waar hij een enorme kunstcollectie opbouwde, ook bleek het kasteel een lange traditie van wijncultuur te herbergen: onder het kasteel ontdekte men oude wijnkelders, waar – getuige oude documenten in de bibliotheek van het kasteel – sinds de veertiende eeuw wijn werd gemaakt door de Karmelieten. Het was Miguels grote droom deze eeuwenoude traditie in ere te herstellen, en hij begon dan ook wijn te maken op Perelada. Toen hij in 1972 overleed werd Miguels droom voortgezet door zijn schoonzoon Arturo Suqué, die Perelada met een rigoureuze focus op kwaliteit een enorme transformatie liet doormaken. Inmiddels is de dagelijkse leiding in handen van Arturo’s zoon Javier, en mag Perelada zich rekenen tot de meest prestigieuze wijnproducenten van Empordà, zo niet van heel Spanje.

Uitnodiging Noordman Wijnimport

Niet alleen Castillo Perelada, ook de streek Empordà kent reeds een lange wijntraditie: de Grieken stichtten er de eerste wijngaarden al in de 6e eeuw voor Christus. Deze wijngaarden werden verder gecultiveerd door de Romeinen en later door de Benedictijnen. Hoewel de wijnbouw bijna volledig verdween door de phylloxera-plaag eind 19e eeuw, en Empordà ongeveer de hele 20e eeuw nodig heeft gehad om daarvan te herstellen, is de wijncultuur er vandaag de dag weer volledig terug van weg geweest. Het gebied is dan ook uitermate geschikt voor de productie van kwaliteitswijnen:

Pereladagar

Empordà ligt ingesloten tussen de Middellandse Zee en de Pyreneeën en kent, net als Roussillon (het Franse gedeelte van Catalonië), een Mediterraans klimaat met milde winters en hete zomers, wat zorgt voor een lang rijpingsseizoen. Een bijzonder kenmerk van de streek is de enorme variëteit aan bodemstructuren. Je vindt er  leistenen hellingen, zanderige vlakten, rivierafzetting, klei en grind. Het is precies deze verscheidenheid aan terroirs die de wijnen en cava’s van Castillo Perelada hun unieke karakter geven.

 

About the Author: