Proeverij met de wijnmaker!

Home/Nieuwsoverzicht/Proeverij met de wijnmaker!

Proeverij met de wijnmaker!

Maandagmiddag 18 september heeft Corlea Foure ons meegenomen in een boeiende proeverij naar Zuid-Afrika.

Het Zuid-Afrikaanse domein Bosman Family Vineyards, gelegen in Wellington, is een traditioneel familiebedrijf met een lange historie. De eerste wijnen werden al in 1789 gemaakt op het toenmalige Lelienfontein Estate. Lange tijd floreerde de wijnproductie, totdat de familie in 1957 besloot zich volledig te gaan richten op hun druivenkwekerij om een van de marktleiders in Zuid-Afrika te worden. Na zich gedurende 50 jaar intensief op de kwekerij te hebben gefocust, en daarmee tot een van de belangrijkste leveranciers van wijnstokken in Zuid-Afrika te zijn geworden (Bosman voorziet in een derde van alle druivenstokken voor Zuid-Afrikaanse producenten), leek het de huidige generatie Bosman een goed idee met al hun kennis en expertise zelf ook weer wijn te gaan produceren. De 18e-eeuwse kelder werd volledig gerenoveerd in 2006, en in 2007 werd de eerste wijn sinds vijftig jaar gemaakt.

Het merendeel van de wijngaarden van Bosman zijn gelegen in Wellington. Het zijn deze wijngaarden die de druiven leveren voor de indrukwekkende Bosman-wijnen. Of het nu een single varietal uit een specifieke, oudere wijngaard betreft, of een blend uit jongere wijngaarden, de kwaliteit staat voorop: slechts de beste 5% van de oogst wordt gebruikt voor eigen wijnproductie, de rest wordt verkocht. Niet voor niets kunnen de wijnen altijd op mooie beoordelingen rekenen in de Zuid-Afrikaanse Platter Guide. Naast de wijngaarden in Wellington bezit de familie ook wijngaarden in Walker Bay: De Bos Handpicked Vineyards, het fairtrade project van de familie. In deze wijngaarden, waar maar liefst vijftig verschillende druiven aangeplant staan, wordt alles (van het enten en snoeien van de planten tot het plukken van de druiven) met de hand gedaan.

De wijnen worden geproduceerd volgens zowel de sociale als ecologische standaarden van het Fair Trade-keurmerk, en van de opbrengsten van de verkoop van de De Bos-wijnen worden bovendien allerlei sociale projecten ontwikkeld. Goede wijn voor een betere wereld dus.

Meer over de wijnen van Bosman

About the Author: