Weingut Wachter-Wiesler Südburgenland – Oostenrijk

Home/Nieuwsoverzicht/Weingut Wachter-Wiesler Südburgenland – Oostenrijk

Weingut Wachter-Wiesler Südburgenland – Oostenrijk

Weingut Wachter-Wiesler Südburgenland – Oostenrijk De jonge Christoph Wachter (1988) mag met recht een rising star genoemd worden. Hij is de begeesterde wijnmaker van het Oostenrijkse Weingut Wachter-Wiesler, een drie generaties oud familiedomein in Deutsch-Schützen. Hoewel het domein dus relatief jong is, gaan de wortels veel verder terug dan drie generaties: zowel de familie Wachter als de familie Wiesler kende reeds een lange traditie van wijnbouw, met een focus op klassieke Blaufränkisch van de Eisenberg. De krachten werden gebundeld door een huwelijk tussen Gerda Wachter en Josef Wiesler. Het symbool van deze vruchtbare samenwerking is de wijn Béla-Jóska, een Blaufränkisch die sinds 1992 wordt gemaakt ter ere van patres familias Béla Wachter en Jóska Wiesler.

Sinds Christoph aan het roer staat bij Wachter-Wiesler, heeft hij zich ontpopt tot een visionair wijnmaker die een nieuwe beweging in Burgenland (zo niet heel Oostenrijk) voorstaat. Het streven is niet naar opulente, volumineuze over-oaked wijnen, maar naar wijnen met finesse, elegantie en diepgang. Om dit te bereiken hanteert Christoph twee principes. In de eerste plaats is dat de opvatting dat het terroir de wijn maakt. In zijn eigen woorden: “Voor mij is een wijn het meest interessant, natuurlijk en authentiek, wanneer duidelijk is waar de druiven verbouwd zijn. Dat is waarom wij er volledig op gericht zijn de bodem tot expressie te laten komen in onze wijn.” In de tweede plaats is dat het principe ‘less is more’. Daar de nadruk ligt op terroir-typische expressie, wordt er zo min mogelijk ingegrepen in de processen in de wijngaard en in de kelder. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt met het zwaartekracht principe, natuurlijke fermentatie en grote houten vaten in plaats van kleine fusten.

Weingut Wachter-Wiesler (12,5 ha) is gelegen in de wijnregio Südburgenland, een kleine subregio (met 500 ha aan wijngaarden) in het zuiden van het veel grotere Burgenland in het zuid-oosten van Oostenrijk, aan de Hongaarse grens. Het microklimaat in Südburgenland wordt beïnvloed door zowel het warme Pannonische klimaat (Südburgenland kent maar liefst 300 zonnige dagen per jaar!), als door het wat koelere en vochtigere klimaat van de aangrenzende regio Steiermarck. Dit geeft enerzijds droge, warme zomers gevolgd door een lange warme herfst en anderzijds voldoende regenval en een significant verschil tussen dag- en nachttemperaturen, waardoor de druiven zowel mooi rijpen, als hun frisheid en fruitige aroma’s behouden. De regio kent twee belangrijke bodemstructuren. De wijngaarden op de hellingen van de Eisenberg – misschien wel Oostenrijks beste terroir voor Blaufränkisch, dat sinds enkele jaren is bekroond met de DAC-status – worden gekenmerkt door een complexe bodem rijk aan schist, leisteen en kwarts, bedekt met een toplaag van ijzerrijke klei. De wijngaarden van Deutsch-Schützen, gelegen aan de voet van de Eisenberg, hebben een vergelijkbare bodemstructuur, maar zijn zwaarder, met een veel diepere kleilaag.

Hoewel Wachter-Wiesler ook wat Zweigelt en kleine perceeltjes Merlot, Cabernet, Welschriesling en Weißburgunder heeft staan, is het paradepaardje van het domein zonder meer Blaufränkisch, na Zweigelt de meest aangeplante rode druif van Oostenrijk. Het potentieel van de Blaufränkisch, ook wel bekend als Lemberger in Duitsland en als Kékfrankos in Hongarije, begint meer en meer duidelijk te worden. Waar de druif voorheen vaak als Syrah behandeld werd en (te)veel nieuw hout kreeg, worden de wijnen nu steeds meer vergeleken met krachtiger cru’s uit de Beaujolais. Het is dan ook niet verrassend dat Blaufränkisch lang verward is met Gamay (in Bulgarije heet de druif nog steeds Gamé). Recent DNA-onderzoek heeft echter uitgewezen dat de druif (samen met Gamay Noir) een van de vele afstammelingen is van Gouais Blanc. Blaufränkisch wordt gekenmerkt door aroma’s van donker fruit en kruidigheid, frisheid, milde tannines en een elegante structuur. De combinatie van zuren en structuur geeft de wijnen van Blaufränkisch een niet te onderschatten bewaarpotentieel. In combinatie met de ijzerrijke bodem van Südburgenland geeft de druif elegante, frisse wijnen met intens fruitige aroma’s, complexe minerale expressie, focus en finesse. Het is dan ook niet voor niets dat Christoph haar betitelt als ‘de koningin van de Eisenberg’.

Meer info over de wijnen.

About the Author: